Podporujeme rodiny v nouzi při cestě za dobrodružstvím

Nedostatek financí, sociální vyloučení nebo tíživá životní situace – to jsou nejčastější důvody, proč se na naši Službu pro rodinu a dítě klienti obrací. Rodiny, které k nám přichází, se potýkají s celou řadou překážek a jednou z nich je i nedostatek prostředků na společné trávení volného času. To ale mění projekt Robinson. Podporujeme budování rodinných vztahů Běžné věci, jako návštěva […]
Články

kategorie

2. 5. 2024

datum publikace

Karolína Šugarová

autor článku

minut čtení

Podporujeme budování rodinných vztahů

Běžné věci, jako návštěva kina, akvaparku nebo třeba ZOO, jsou aktivity, které mnoho rodin v naší službě nezná. Důvodem ale nemusí být jen špatná finanční situace. Mnohdy je to spíš tím, že sami dospělí v dětství nic podobného nezažili. Díky projektu Robinson tak mají rodiny možnost trávit společně čas, vyrazit na výlet a prohloubit vzájemné vztahy.

Projekt ale není jen o výletech a zábavě, důležitou součástí je i nácvik rodičovských dovedností. Rodiče se učí, jak nachystat dítě na výlet, motivovat ho, zajistit potřebné vybavení, a dokonce i vytvořit rezervu v rozpočtu pro tyto příležitosti.

Inspirující příběh pana Martina

Pan Martin je jedním z rodičů, který navštěvuje Službu pro rodinu a dítě Diakonie Praha už více než čtyři roky a přivedly ho k nám právě aktivity, které pro rodiny v nouzi pořádáme. Postupem času začal využívat i další služby, např. podporu v oblasti právního a dluhového poradenství nebo pomoc při řešení problémů dětí ve škole.

„Jako otec samoživitel jsem nevěděl spoustu věcí – o co si můžu a nemůžu požádat, co všechno doložit úřadům, když mi skončila mateřská, a mnoho dalšího hlavně ze sociální oblasti. Moje klíčová pracovnice mi nabídla doprovod na úřad, za což jsem byl tehdy rád. Od té doby si všechno zařizuji sám a vím, kam s čím zajít.“

říká pan Martin o tom, co se díky Službě pro rodinu a dítě naučil.

Příležitost pro všechny rodiny

Na otázku, co za aktivity pan Martin se čtyřmi dětmi využívá, odpovídá jednoznačně – všechno. „Vždycky je z čeho vybírat a jsem rád, že se děti dostanou i tam, kam by se se mnou nedostaly, protože vstupné je pro nás všechny velmi drahé,“ dodává. V letošním roce plánujeme v rámci projektu Robinson uspořádat celkem osm aktivit pro klienty. Není to jen o zábavě, ale i o příležitostech strávit společně jako rodina odpoledne, objevovat nové možnosti a prohlubovat vzájemné vazby.

Jak můžete pomoci?

Díky sbírce Krabice od bot můžeme podpořit nejen pana Martina, ale i další desítky rodin v těžké životní situaci. Pokud chcete přispět na podobné projekty, jako je náš Robinson, navštivte webovou stránku www.krabiceodbot.cz, kde zjistíte, jak můžete pomoci!